La ciutat i les pioneres és el primer dels itineraris emmarcats en el cicle Genealogies Feministes, una sèrie de rutes que volen repassar el paper de la dona des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat.

La ciutat i les pioneres és un itinerari a càrrec d’Androna Cultura que endinsa el visitant en la Barcelona de finals del segle XIX i principis del segle XX. La ruta ermet entendre la pluralitat de veus i perspectives del Feminisme Històric a Catalunya, del conservadorisme del feminisme catòlic a l’anticlericalisme del feminisme laic i obrerista, del republicanisme a l’anarquisme i la maçoneria.

El recorregut evoca personatges de la història habitualment relegats a l’ostracisme, com Ángeles López de Ayala o Teresa Claramunt i organitzacions pioneres com la Societat Autònoma de Dones, Mujeres Libres i la Biblioteca Popular de La Dona. Explica les lluites per assolir el dret a l’educació de les dones, la denúncia de l’ordre de gènere imperant o la demanda de vot i de plena ciutadania a partir del anys 20. La ciutat i les pioneres mostra el paper clau de les dones de l’època per contribuir significativament als processos de modernització i democratització de l’estat espanyol.

Dia i hora: diumenge 21 de juny a les 11:30h i dissabte 27 de juny a les 18h
Inici: sortida de metro d’Urquinaona de la Via Laietana amb el carrer Jonqueres