Isabel Trabal. Font: El Periódico

Isabel Trabal (Barcelona, 1924 – 2014) va ser la primera dona catalana titulada en Enginyeria Industrial, l’any 1949. Després d’acabar els estudis es va posar al capdavant de la fàbrica del seu pare fins a l’any 1981, quan va tancar la fàbrica i va decidir dedicar-se exclusivament a Caixa d’Enginyers, de la qual havia estat cofundadora. A més, va formar part de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya com a bibliotecària i membre de la Junta.

Segons una entrevista amb el Periódico de Catalunya, Trabal va decidir formar-se en el camp de l’enginyeria quan tenia 9 anys: un dia el seu pare, que tenia una fàbrica al barri de Sants de Barcelona, es va posar malalt, i ella li va dir que seria enginyera per poder ajudar-lo a la feina.

Tot i ser l’única dona de la seva promoció, Trabal afirmava que mai es va sentir diferent dels seus companys i que el primer dia de classe ja es va guanyar el seu respecte: “El professor ens va col·locar en ordre de llista i un cop asseguda em va preguntar si volia una cadira a part. Vaig respondre molt contundent: ‘No senyor, jo sóc un alumne com un altre’. I es va fer un murmuri d’acceptació per part de la resta de la classe”.

 


Per a saber-ne més:

Les dones dirigeixen les principals tecnològiques de l’estat, però encara hi ha camí per recórrer | Fulls dels enginyers

Isabel de P. Trabal: “Nunca me importó mancharme las manos de grasa” | El Periódico