Frances Elizabeth Allen (Peru, 1932 – Schenectady, 2020) va ser una informàtica estatunidenca i pionera en computació i optimització de compiladors. També va tenir un rol important en la creació de llenguatges de programació i codis de seguretat per l’Agència de Seguretat Nacional Americana. El seu paper fonamental en el món de la computació la va convertir en la primera dona guardonada amb el premi Turing.
Allen es va graduar en matemàtiques l’any 1954 a la Universitat Estatal de Nova York i l’any 1957 es va llicenciar en la mateixa especialitat a la Universitat de Michigan. Al mateix any, va entrar a formar part de l’empresa International Business Machines (IBM) per ensenyar als científics de plantilla el nou llenguatge de programació de l’època, el Fortran.
L’any 1959, va ser assignada al projecte Stretch-Harvest, de l’Agència Nacional de Seguretat, i, amb el seu equip, va desenvolupar un programa de compilació capaç de gestionar tres llenguatges de programació diferents. El sistema creat per Allen i els seus companys va estar en funcionament fins l’any 1976, quan va ser substituït.
L’any 1989 es va convertir en la primera dona IBM Fellow, un títol atorgat per la companyia als programadors, científics i enginyers més destacats de l’empresa, i considerat el major honor que un tècnic pot obtenir a IBM. L’any 2006, Allen va rebre el Premi A.M Turing, considerat el premi Nobel de la informàtica, per les seves contribucions pioneres a la teoria i pràctica de les tècniques d’optimització de compiladors i, d’aquesta manera, es va convertir en la primera dona en obtenir el guardó.
Per saber-ne més:
Frances Allen, la científica de la computación que facilitó a los humanos dar instrucciones a los ordenadores | Mujeres con ciencia
Allen, Frances E. | Foro Histórico de las Telecomunicaciones
Frances (“Fran”) Elisabeth Allen | A.M. Turing Award