Emília Carles i Tolrà. Font: Emprenem.ara.cat

Emília Carles i Tolrà (Cabrils, 1848 – Cabrils, 1915) va ser una empresària de la indústria tèxtil i benefactora de Castellar del Vallès. La seva voluntat per destinar bona part dels beneficis de la indústria a obra social va marcar l’evolució de la seva fàbrica tèxtil, i la va convertir en la primera marquesa de Sant Esteve de Castellar l’any 1896.

Tolrà es va traslladar de Cabrils a Castellar del Vallès, aleshores Sant Esteve de Castellar, per viure amb els seus oncles, i l’any 1882 es va casar amb el seu oncle Josep Tolrà, propietari d’una explotació tèxtil al municipi. Aquell mateix any, el seu marit va patir un mort prematura, i la seva indústria va passar a mans d’Emília Carles Tolrà amb el nom de Vídua de Josep Tolrà S.A, així va erigir un imperi del cotó, a partir de la fàbrica tèxtil que va heretar.

Amb trenta-quatre anys, Tolrà va agafar les regnes de la fàbrica i va destinar bona part dels beneficis a obra social, a més de millorar les condicions de molts dels seus coetanis. Paral·lelament, va realitzar diverses obres benèfiques al municipi, com la construcció de l’església parroquial, l’edificació del Palau Tolrà, la creació de les Escoles Tolrà i de les Escoles Pies, així com habitatges per als treballadors de la fàbrica.

L’any 1896, degut als seus actes com a benefactora, l’Ajuntament la va nomenar filla adoptiva de Sant Esteve de Castellar, i va sol·licitar al govern espanyol el títol de Marquesa del municipi, que es va concedir aquell mateix any per la reina regent Maria Cristina d’Àustria.  Dos anys més tard, Tolrà va crear una caixa de pensions i va donar suport financer a una mútua laboral per ajudar als obrers malalts.

Finalment, va morir l’any 1915 a causa d’una pneumònia i va deixar un gran llegat, així com diverses donacions, tant en l’àmbit empresarial com en l’àmbit benèfic.


Per saber-ne més:

L’empresària i gran benefactora de Castellar del Vallés | Emprenem

A la memòria de l’Emília Carles Tolrà, primera marquesa de Sant Esteve de Castellar  | L’actual.cat

Emília Carles i Tolrà  | Enciclopèdia.cat