Elizabeth Blackwell l’any 1893. Font: National Library of Medicine (Wikimedia Commons)

Elizabethh Blackwell (Bristol 1821 – Hastings 1910) va ser la primera dona en graduar-se en Medicina a una universitat americana. Va ser fundadora de l’Hospital per a Dones i Infants de Nova York i la Facultat de Medicina per a Dones, que tenien per objectiu permetre i fomentar la professió mèdica entre les dones, camp que fins llavors els havia estat restringit.

Blackwell, d’origen anglès, va viure la seva joventut als Estats Units, on va exercir de mestra diversos anys. La decisió d’estudiar medicina la va prendre quan una amiga en estat terminal li va dir que creia que si el seu doctor fos una dona rebria millor tracte i no patiria tant.

Després de ser rebutjada en la majoria d’universitats, el 1947 va ser acceptada a la Universitat de Medicina de Geneva a Nova York. Dos anys més tard, Elizabeth Blackwell es va graduar, convertint-se així en la primera dona en rebre un graduat en Medicina d’una escola americana.

En els anys següents, va ampliar la seva formació i es va especialitzar en obstetrícia a La Maternité de París, però quan va tornar als EUA ningú no li va voler oferir feina. Per aquest motiu, va decidir obrir la seva pròpia consulta, i el 1857, juntament amb una germana que va seguir les seves passes i la doctora Zakrzewska van obrir l’Hospital per a Dones i Infants de Nova York.

La seva tasca va culminar amb l’obertura, dins el mateix hospital, d’una escola de medicina per a dones, que els oferia una formació rigorosa i de qualitat en una disciplina que fins llavors havia estat reservada per a homes.

Per saber-ne més:

Elizabeth Blackwell | El País

Elizabeth Blackwell, British American physician | Encyclopaedia Britannica