L’exposició El fil invisible: dones que cusen, organitzada pel Museu de Lleida: diocesà i comarcal, mostra 90 peces de roba pertanyents a la col·lecció d’indumentària de Victòria Antó. L’objectiu de l’exposició és, a banda de mostrar algunes de les peces més representatives de la col·lecció, donar a conèixer la importancia del treball de les dones que cusien durant el període comprès entre finals del segle XIX fins a mitjan segle XX. La mostra, comissariada per Rosa M. Martín i Ros, historiadora de tèxtils i indumentària, es podrá visitar al Museu de Lleida fins al 9 d’agost de 2015.

Detall de l'exposició "El fil invisible: dones que cusen" Fotografia: Kiko Solsona

Detall de l’exposició “El fil invisible: dones que cusen”
Fotografia: Kiko Solsona

El fil invisible: dones que cusen està articulada en tres grans eixos: l’aixovar femení (roba interior i roba de dormir), l’infantil i el de la llar. Els objectes mostrats a cadascun d’aquests eixos palesen els gustos de l’època i posen en valor el llegat dels nostres avantpassats i el patrimoni de les nostres llars, alhora que dignifiquen el treball de les dones cosidores, i principalment, de les puntaires, pel seu domini de cosir filigranes de gran bellesa.

Les 90 peces que s’exhibeixen tenen en comú el color blanc, color que predominava el món del treball d’aquelles dones anònimes que cosien moltes vegades per a elles mateixes, fent-se el seu propi aixovar, però també de les que cosien per a altres dones, normalment per a dones de la burgesia. Aquestes cosidores realitzaven els seus treballs a casa seva o en fabriques on, molts cops, s’havien d’endur la canalla. Eren les anomenades ‘modistes de blanc’, que realitzaven peces de llenceria a mà i, ja al segle XX, a màquina. Un treball reivindicat en aquesta exposició a través d’imatges d’arxiu, que mostren la intimitat d’aquest univers femení invisible.

El treball de les cusidores ha perdurat al llarg dels anys i, avui en dia, és un treball reconegut, sovint vocacional, i amb estudis reglats. A l’Institut Guindàvols de Lleida s’imparteix el cicle formatiu de Patronatge i Moda, amb el qual el Museu porta ja uns anys col·laborant. Amb motiu d’aquesta exposició, les alumnes d’aquest cicle formatiu, costureres del segle XXI, han confeccionat una sèrie de peces i complements inspirats en els objectes de la col·lecció de Victòria Antó, que també s’exposen a la mostra, complementant-la.

Amb motiu de la mostra, el Museu acollirà diverses activitats paral·leles i ha editat un catàleg tant en paper com online, amb articles introductoris i les fitxes catalogràfiques dels 90 objectes de l’exposició. A més, el catàleg comptarà amb un glossari de termes utilitzats en el context de la mostra.