El projecte Dones de la Tabacalera, un temps i uns espais de memòria vol recuperar la memòria històrica i fer visible el col·lectiu de dones treballadores de la Tabacalera de Tarragona. El treball posa el focus en les històries de vida de desenes de dones que, amb el seu esforç, treball i reivindicacions han esdevingut també part i emblema del desenvolupament industrial de la ciutat, del qual participen les dones en diversos sectors industrials i de serveis.

La iniciativa té per objectiu “recuperar la història a partir de la documentació però sobretot en les fonts orals, en les veus de les dones, per reconstruir les diferents experiències vitals (…): per unes l’experiència de la fam, del dur treball; per d’altres la repressió després de la guerra civil i durant la dictadura franquista, un record que les acompanyarà per tota la vida; per moltes altres, l’obligada emigració i el descobriment de les llums de la ciutat i la fàbrica. Els records de les dones de les experiències quotidianes es tenyeix amb els colors de la doble presència, la desigualtat en el salari rebut, les dificultats en la participació política i les difícils condicions de vida durant el franquisme i en els darrers anys, la lluita contra la reestructuració i la tristor quan la fàbrica va tancar. Però també al mig de tot això, són records de les alegries compartides, la solidaritat, la complicitat entre les dones, la il·lusió per viure i la utopia per canviar les coses”.

Dones de la Tabacalera, un temps i uns espais de memòria s’emmarca en un procés de recuperació de l’espai i la memòria de la Tabacalera de Tarragona, que s’ha concretat en diverses iniciatives (exposició, llibre, documental, web, xerrades). Dirigit per l’antropòloga Maria Jesús Pinto Iglesias, ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i l’Arxiu Històric de la Fundació Cipriano García.