Un total de 7 dones i 2 entitats han estat distingides amb els ‘Premis DonaTIC 2023’, que impulsa la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital.
Aquests guardons tenen el doble objectiu de reconèixer i donar visibilitat al paper i el talent de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i les disciplines CTEHM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Humanitats i Matemàtiques), i d’oferir referents contemporanis a nenes i noies en per animar-les a dedicar-se a aquests àmbits i a assumir-hi posicions de lideratge.
Les guardonades en les diferents categories de l’edició de l’any 2023 són:
- Emprenedora: Conxi Perez Andreu. És enginyera Informàtica i especialista en intel·ligència artificial (IA). És referent en el món del videojoc. Va fundar RollDBox Games, una empresa dedicada a la realització de videojocs, i In Movement!, empresa experta en transformació organitzativa i digital.
- Professional: Mireia Colina Fatjó. És enginyera de Telecomunicacions. Va fundar el capítol local de Barcelona de Women in Aerospace Europe (WIA-E), que té per objectiu promoure el talent femení del sector aeroespacial.
- Acadèmica / Investigadora: Aïda Valls Mateu. Enginyera Informàtica i doctora en IA. Ha coordinat diverses assignatures de l’àmbit de l’enginyera informàtica, i al mateix temps, és investigadora i cap del grup de recerca ITAKA (Tecnologies Intel·ligents per a la Gestió Avançada del Coneixement), de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
- Divulgadora: Àurea Rodríguez López. Bioquímica creadora de #SINERGENTs, un blog sobre innovació i tecnologia per a tots els públics. També és autora del llibre Abans morta que analògica, que tracta de la necessitat que les dones entrin al món digital com a eina d’emancipació.
- Revelació: Alba Badia Rifà. És graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrial i presidenta, team leader i responsable de Cosmic Research, una associació estudiantil vinculada a la UPC de Terrassa, que té la missió de dissenyar, construir i llançar coets suborbitals per al benefici de la societat.
- Estudiant FP: Emma Casadevall Hernández. És una estudiant de Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de sistemes informàtics i xarxes, que ha dut a terme un projecte que consisteix en una aplicació d’IA connectada a una polsera Bluetooth, amb la idea d’ajudar a persones que es trobin en situació de perill.
- Menció especial en millora de les habilitats: Yolanda Moreno Arranz. És estudiant de Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web, que en acabar el grau de Traducció i Interpretació, va canviar de sector per formar-se en l’àmbit de les TIC.
Quant a les iniciatives, les propostes guanyadores són:
- Empresarial: Launch in Barcelona SL, amb la iniciativa STEM Women Congress. Aquesta iniciativa té l’objectiu de divulgar la ciència i la tecnologia i aconseguir més dones en les disciplines CTEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
- Entitat, Centre Formatiu o Institució: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat amb la iniciativa +Dones3. Ciència, Talent i Tecnologia. L’objectiu d’aquest projecte és el de reduir la bretxa digital de gènere al municipi mitjançant la incentivació de la vocació científica i tecnològica de les noies i adolescents de la ciutat abans de l’etapa universitària.
Per a saber-ne més:
Premis DonaTIC. Polítiques Digitals | Gencat.cat