Fins fa relativament poc era difícil sentir parlar de dones rellevants en el món de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria o les matemàtiques (en anglès STEM). En els últims anys, però, responent a un canvi social, el cinema ha recuperat moltes fites de figures femenines que havien quedat en l’anonimat, convertint-les en models per a les generacions actuals i futures.
A continuació, es presenta un llistat amb cinc pel·lícules sobre la vida i les aportacions de dones que van ser professionals destacades en els seus àmbits de coneixement dins la ciència i la tecnologia:
El film recupera la història d’Hipàtia d’Alexandria, matemàtica, astrònoma i filòsofa que va ser assassinada a la ciutat egípcia d’Alexandria l’any 415 dC, a mans d’una horda de cristians. Hipàtia va cultivar els estudis lògics i les ciències exactes, i es va convertir en mestra i cap de l’Escola Neoplatònica d’Alexandria. Va educar l’aristocràcia del moment i va adquirir poder i influència al marge de la política de l’època, dominada exclusivament per homes. Actualment se la considera una pionera pel que fa a la història de les dones al món científic, i la seva història transcendeix gràcies al director espanyol Alejandro Amenábar.
Radioactive, traduïda directament com a Madame Curie al castellà, és la pel·lícula biogràfica sobre la científica polonesa Marie Curie i sobre l’obra de la seva vida: el descobriment de la radioactivitat. El film mostra com, a mesura que la seva investigació avança, es veuen les possibilitats del seu descobriment, com ara els usos per a la medicina, que podrien salvar moltes vides, però també les seves aplicacions militars, que contribuirien a tot el contrari. La producció mescla material documental i ficció per mostrar l’època i la vivència de la primera persona en rebre dos premis Nobel per diferents especialitats —Física i Química— i la primera dona en ser professora a la Universitat de París.
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Hedy Lamarr va ser una dona carismàtica i polifacètica; de dia una estrella de Hollywood i de nit una inventora per a l’exèrcit americà en plena Segona Guerra Mundial. Mitjançant la veu de la pròpia Lamarr, enregistrada en el seu arxiu sonor, a Bombshell: The Hedy Lamarr Story es dona a conèixer com va inventar un sistema que blindava les comunicacions dels aliats. Aquesta tecnologia va assentar les bases d’invents posteriors, molt rellevants en l’actualitat, com el sonar, el GPS, el bluetooth o el mateix Wi-Fi. El film també mostra part de la vida personal de Lamarr, concretament la història del seu matrimoni amb Friedrich Mandl, un empresari armamentístic austríac, feixista i amb contactes al Partit Nazi, de qui es va veure obligada a fugir, en un periple que la conduiria a desenvolupar tant la seva carrera científica com la seva carrera artística.
Aquesta pel·lícula documental narra la història de Nichelle Nichols, popular actriu de la saga original de Star Trek i posteriorment persona a càrrec d’una reforma del personal de la NASA. El relat comença quan, en assistir a una trobada amb astronautes reals, Nichols va comentar que no veia que la seva gent estigués representada a la NASA. És llavors quan se li encarrega que, mitjançant la seva companyia “Woman in Motion”, recluti persones negres perquè es presentin a llocs de treball i s’uneixin a l’equip de la NASA, que fins al moment estava format únicament per homes blancs amb americana i corbata. El film, coproduït per la mateixa Nichols, serveix de testimoni de la diversificació i del canvi cultural de l’agència espacial alhora que de l’obertura d’aquest sector professional a les dones produït a partir dels anys 50.
Hidden Figures, adaptada al castellà com a Figuras Ocultas, narra la història d’un grup de dones afroamericanes que tot just entraven la NASA als anys 60 i que van calcular les trajectòries de diverses missions de l’agència durant la cursa espacial. Se centra en la carrera de les matemàtiques Dorothy Vaughan, Mary Jackson i, en especial, Katherine Goble Johnson, que va encarregar-se de la missió Mercury i també del vol a la Lluna de l’Apol·lo 11. El film relata el final de l’època en què encara es segregava per raça i gènere en la vida pública i laboral, així com l’entrada en escena de les primeres dones en els estudis i les professions de l’àmbit de les STEM.