Patricia Billings. Font: Wikimedia Commons

Patricia Billings (1926, Missouri, Estats Units d’Amèrica), inventora i emprenedora estatunidenca, és la responsable de la creació del Geobond, un material molt resistent tant al trencament com a la temperatura que s’ha convertit en el substitut de l’amiant per la seva qualitat aïllant.

Billings va començar treballant com a tècnica de laboratori, primer al Kansas City Junior College i després a l’Hospital de Kansas City fent recerca sobre la tuberculosi. L’any 1956, però, Billings va decidir deixar la feina i posar-se a estudiar art, concretament escultura, a l’Amarillo College, i després va tenir una botiga on venia les seves obres també a Kansas City.

El seu gir cap al camp tecnològic va tenir lloc als anys 70, quan se li va trencar una escultura en què portava mesos treballant. Llavors es va proposar fer com els artistes del Renaixement, que mesclaven el guix amb ciment per fer-lo més durador, i intentar crear un equivalent modern a aquesta mescla que evités que les obres es trenquessin.

Finalment, l’any 1997, després de 8 anys de recerca, Patricia Billings va patentar el Geobond, un material durador i indestructible que aguanta temperatures de 3600ºC i no genera cap tipus de residu tòxic. És el resultat de mesclar guix, ciment i un additiu lletós clau que actua com a catalitzador, i s’ha posat a prova en condicions tan dures com l’exposició a la flama d’un motor de coet. Per aquestes raons, el Geobond s’ha convertit en una peça clau de moltes construccions, ja que no només aïlla, sinó que també és una garantia de seguretat en cas d’incendi.

De la invenció en va resultar la companyia Geobond Internacional Inc., que des de 2006 ha anat introduint al mercat altres materials de construcció fets a partir de Geobond, acumulant fins a cinc patents més.


Per a saber-ne més:

Patricia Billings | Lemelson-MIT Program (LMIT)

Patricia Billings, de escultora a inventora del Geobond | Mujeres con ciencia