Susan Jocelyn Bell Burnell (Belfast, 1943) és una astrofísica nord-irlandesa coneguda per descobrir la primera radiosenyal d’un púlsar l’any 1967. Aquesta descoberta va permetre contrastar la teoria de l’evolució estel·lar i va convertir Bell en una de les científiques més influents del Regne Unit, a qui se li ha atribuït una de les fites científiques més significatives del segle XX.
Bell es va graduar en Física per la Universitat de Glasgow l’any 1965, i al mateix any, es va traslladar a Cambridge on va realitzar el doctorat sobre les fonts astronòmiques d’energia electromagnètiques sota la supervisió de l’astrofísic Antony Hewish. L’any 1967 Bell va construir un radiotelescopi espacial conjuntament amb Hewish i l’astrònom Martin Ryle i el van començar a operar per desxifrar senyals registrades en una immensa quantitat de dades.
Aquell mateix any, Bell va registrar unes estranyes senyals provinents d’una font que emetia ràfegues d’energia breus i a intervals precisos, però el seu director, Hewish, ho va associar a una interferència del telescopi. Mesos més tard, Bell va trobar altres fonts que emetien senyals similars, que van suposar la prova definitiva del descobriment de la primera radiosenyal d’un púlsar.
El descobriment va ser reconegut amb la concessió del Premi Nobel de Física de 1974, però Bell, tot i ser la primera en observar els púlsars, no va ser una de les destinatàries del premi. Malgrat no obtenir el Premi Nobel junt als seus companys, Bell ha rebut altres reconeixement com la Medalla Herschel de la Royal Astronomical Society o la Medalla d’Or de la Comissió de Dones i Ciència (CSIC) a la major institució científica de l’any 2015. Així com nombrosos títols honorífics, com el de Comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic.
Actualment, Bell és professora de física a la Universitat Oberta de Londres i professora visitant a la universitat de Princeton. També és la presidenta d’Honor de la Burnell House a l’Escola de Gramàtica de Cambrige i consellera de l’Institut Faraday per la Ciència i la Religió, de la Universitat de Cambrige.
Per saber-ne més:
El universo de Jocelyn Bell Burnell | Mujeres con ciencia
Susan Jocelyn Bell Burnell y los púlsares | AstroMía
La ausencia de premios Nobel a científicas: Jocelyn Bell | Revista del Instituto de Astrofísica