– Vostè treballa a la bugaderia de la fàbrica?
– Vaig néixer a la bugaderia. A mitja jornada als 7 anys, a jornada completa des dels 12.
Amb aquestes paraules relata Maud Watts, la protagonista de la pel·lícula Suffragette (Regne Unit, 2015), les dures condicions de vida de les dones obreres a l’Anglaterra de 1912. Ho fa en una compareixença al Parlament britànic, convidada com a testimoni a la comissió que ha de revisar la llei de sufragi. Tanmateix, les seves esperances d’assolir el dret a vot i, amb aquest, una millora en les seves condicions de vida i de treball, es veuen truncades. Aquest és el punt de partida per a un creixent empoderament de Maud i per a la radicalització del moviment sufragista britànic, que durant dècades havia esgotat totes les vies legals per assolir els seus objectius, sense èxit.
El to de la pel·lícula és dur i narra les dificultats que van tenir les dones per aconseguir el dret a vot, a la Gran Bretanya del primer quart del segle XX. A més, el fil narratiu principal ens deixa descobrir, amb horror, el dia a dia de les obreres en plena revolució industrial: jornades extensíssimes, greus riscos laborals, manca de salubritat, treball infantil, abusos per part dels patrons i un llarg etcètera de greuges que demostren que l’esclavisme era ben vigent a Europa, en ple segle XX.
Suffragette barreja història i ficció i és, a més d’un bon film, un necessari exercici de justícia històrica. Com pot ser que cap pel·lícula hagi explicat abans aquesta història, la nostra història?
Direcció: Sarah Gavron.
Intèrprets: Carey Mulligan, Ben Whishaw, Anne-Marie Duff, Meryl Streep, Helena Bonham Carter.
Gènere: drama.
Duració: 106 minuts.