Patricia Bath (1942, Nova York – 2019, Califòrnia) va ser l’oftalmòloga i acadèmica estatunidenca responsable d’inventar la sonda Laserphaco, el dispositiu que s’utilitza per eliminar les cataractes dels ulls de qui les pateixen.
Bath va tenir clara la seva vocació científica des de petita i sempre va excel·lir a l’escola, però la seva condició de dona afroamericana, la seva pertinença a una classe social baixa i el context de l’època no li van posar fàcil accedir als estudis superiors i universitaris. Malgrat tot, Bath va poder assistir a l’Escola Universitària de Medicina Howard, s’hi va graduar l’any 1968 i després va completar la seva formació al Harlem Hospital Center.
Durant els anys que van seguir, va treballar per la Universitat de Colúmbia. En un viatge a Iugoslàvia per estudiar la salut dels infants, es va adonar de com de desigual era la cura dels ulls entre minories racials i comunitats pobres, que tenien un índex de ceguesa molt per sobre de la mitjana.
Poc després va especialitzar-se en cirurgia ocular i va continuar la seva carrera professional a l’Institut Ocular Jules Stein a Califòrnia, i també va fundar, juntament amb alguns companys, l’American Institute for the Prevention of Blindness (Institut Americà per a la Prevenció de la Ceguesa), una organització sense ànim de lucre que oferia ajuda oftalmològica a col·lectius que no s’ho podien permetre sota la premissa que la visió és un dret humà bàsic.
Va ser l’any 1981 quan va començar a investigar en el que seria part el seu gran llegat: l’ultrasò Laserphaco (Laser PHotoAblative Cataract surgery). Va idear i construir una eina que li permetia debilitar la capa que constitueixen les cataractes en els ulls dels pacients amb un nou procés molt menys dolorós i més precís i ràpid.
En rebre l’any 1988 la patent del seu invent, Patricia Bath es va convertir en la primera metgessa afroamericana en rebre’n una per a un propòsit mèdic. També va ser la primera persona negra resident d’oftalmologia de la Universitat de Nova York, la primera dona negra en formar part del personal cirurgià al Centre Mèdic UCLA, i la primera dona tant en formar part del personal del Jules Stein Eye Institute, així com en dirigir un programa de formació de postgrau en oftalmologia.
Per saber-ne més:
Patricia Bath, de Harlem a la Academia | Mujeres con Ciencia
Dr. Patricia Bath | drpatriciabath.com