Maryam Mirzakhani durant una conferència de premsa l’agost de 2014, després de rebre la Medalla Fields. Font: NEWS1 (REUTERS).

Maryam Mirzakhani (Teheran, Iran, 1977 – Stanford, Estats Units, 2017), va ser una matemàtica iraniana, coneguda per ser la primera dona guardonada amb la Medalla Fields, el premi equivalent al Nobel de Matemàtiques.

Mirzarkhani va néixer i créixer a Teheran (Iran). Va estudiar a l’escola NODET (Organització Nacional pel Desenvolupament de Talents Excepcionals) a Teheran, i es va donar a conèixer internacionalment en el camp de les matemàtiques quan tan sols era una adolescent, després de guanyar les medalles d’or de les Olimpíades Internacionals de Matemàtiques l’any 1994 i 1995.

L’any 1999, després de graduar-se en Matemàtiques per la Universitat de Tecnologia Sharif de Teheran, es va traslladar als Estats Units per fer-hi estudis de postgrau. L’any 2004, Mirzarhkani va aconseguir un doctorat de Matemàtiques per la Universitat de Harvard amb una tesi de geometria hiperbòlica, que més tard serviria per resoldre diversos problemes en aquest camp.

A partir de 2004, es va convertir en investigadora a la Universitat de Stanford, on va dur a terme estudis en els camps de la geometria i els sistemes dinàmics. Mirzarkhani destacava en molts àmbits diferents de les matemàtiques, incloent àlgebra, càlcul, anàlisis complexos i geometria hiperbòlica, i tot i que la seva feina es considera matemàtica pura, també té implicacions per la física i la teoria quàntica. L’any 2006, va aparèixer a la llista Brilliant 10 de Popular Science, que reconeix les persones més brillants en ciència.

L’any 2014, Mirzarkhani va rebre la Medalla Fields, considerada com el premi Nobel de matemàtiques, per les seves contribucions destacades a la dinàmica i la geometria. Així es va convertir en la primera dona en obtenir aquest guardó. Mirzarkhani va morir el 15 de juliol de 2017.


Per a saber-ne més:

Maryam Mirzakhani: “Dibujar garabatos ayuda a mantenerse conectada al problema” | Mujeres con ciencia

En recuerdo de Maryam Mirzakhani, la exploradora de superficies | El País