Evelyn Berezin

Evelyn Berezin. Font: Xataka

Evelyn Berezin (1925, Nova York – 2018, Nova York) va ser una enginyera informàtica estatunidenca coneguda com la mare dels processadors de text des que l’any 1968 va desenvolupar un programa que permetia emmagatzemar i editar textos.

Berezin va estudiar Física a la Universitat de Nova York i l’any 1946, un any després de graduar-se, va obtenir una beca de la Comissió d’Energia Atòmica dels Estats Units per cursar estudis de postgrau a la mateixa universitat.

L’any 1951, va començar a treballar a Electronic Computer Corporation (Elecom) com a dissenyadora d’ordinadors. Dos anys més tard, l’empresa va ser comprada per Underwood Typewritter i Berezin es va convertir en la cap del Departament de disseny de lògica. En aquest càrrec, Berezin va crear el que avui es considera el primer ordinador d’oficina, que mai va arribar a comercialitzar-se, ja que l’empresa va ser adquirida per Olivetti, l’any 1959, i el projecte va quedar aturat.

Uns anys més tard, Berezin va marxar a treballar a l’empresa Teleregister Corporation, on va crear el primer processador que permetia editar i emmagatzemar textos. Allà, també va desenvolupar alguns sistemes de funcionament en línia i en temps real, entre els quals destaca el primer sistema de reserves de bitllets per la companyia aèria United Airlines.

L’any 1969, va fundar Redactron Corporation, la primera empresa que va desenvolupar processadors de textos i que va ser adquirida per Burroughs l’any 1976.

Al llarg de la seva carrera, Berezin va ser també presidenta de Greenhouse Management Company, va ser membre del consell de diverses empreses tecnològiques i consultora del Laboratori Nacional de Brookhaven Science Associates. Va obtenir nou patents, diversos doctorats i multitud de reconeixements per la seva tasca en el disseny d’ordinadors.

 


Per a saber-ne més:

Evelyn Berezin, la pionera de la computación que creó el primer processador de texto | BBC

Oral History of Evelyn Berezin (anglès) | Computer History Museum

De recibir un “no” de la bolsa de NY por ser mujer a ser la madre de los processadores de texto: el legado de Evelyn Berezin | Xataka