Erna Schneider Hoover

Erna Schneider Hoover. Font: Mujeres con Ciencia

Erna Schneider (1926, Nova Jersey, Estats Units) és una matemàtica i informàtica nord-americana reconeguda per inventar un sistema automatitzat de commutació del telèfon, que evitava les sobrecàrregues del sistema en les hores punta. A més, Schneider és considerada una pionera destacada del camp de la tecnologia informàtica.

Schneider va estudiar Història i Filosofia a la Universitat de Wellesey, a Massachussets, on es va graduar l’any 1948 amb les màximes qualificacions. Després es va traslladar a New Haven, a Connecticut, per cursar un doctorat en Filosofia i Fonaments de les Matemàtiques a la Universitat de Yale. L’any 1951, va començar a treballar de professora a la Universitat de Swarthmore, on va impartir classes de Filosofia i Lògica fins a l’any 1954.

Aquell mateix any, Schneider es va incorporar als Laboratoris Bell com a tècnica superior. En aquella època, l’empresa havia posat en marxa la seva primera central telefònica completament electrònica, però no aconseguia evitar que es col·lapsessin els circuits quan es produïen milers de trucades alhora.

Schneider, amb els seus coneixements de lògica simbòlica i de teoria de retroalimentació, va programar els mecanismes de control del centre de trucades perquè imposessin un ordre en el sistema. Així, va dissenyar una computadora que monitoritzava els processos relacionats amb l’entrada i sortida de les trucades, i que atorgava un ordre de prioritat segons la seva importància. Aquest invent està considerat com una revolució en les comunicacions, ja que no només va impedir la sobrecàrrega de les centrals telefòniques, sinó que va assentar les bases del sistema informàtic que avui dia ens permet enviar milions de correus electrònics alhora.

A la dècada dels 1970, Schneider es va encarregar de la supervisió dels programes de control de radar del sistema estatunidenc de míssils antibalístics anomenat Safeguard Program. I l’any 1978, es va convertir en la primera dona supervisora d’un departament tècnic dels Laboratoris Bell.

Finalment, l’any 1987, Schneider es va jubilar, i des de llavors s’ha dedicat a difondre la importància de l’educació en tots els seus nivells i a denunciar la manca de dones científiques entre el professorat.


Per a saber-ne més:

Erna Schneider Hoover (1926) | Mujeres con ciencia

Pasos de Mujer Erna Schneider Hoover | INDISMATIC