La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha concedit el Premi Nobel de Química 2022 a l’estatunidenca Carolyn Bertozzi, juntament amb Morten Meldal i Barry Sharpless, pel desenvolupament de la química del clic i la química bioortogonal, que han permès millorar l’orientació dels productes farmacèutics contra el càncer.
Bertozzi ha estat guardonada per desenvolupar una forma d’aplicar a cèl·lules vives la química del clic, un mètode ideat pels seus companys premiats que es basa en crear blocs moleculars senzills a partir d’altres més petits i senzills. Al voltant de l’any 2000, Carolyn Bertozzi va començar a utilitzar la química del clic en els organismes vius. Va desenvolupar reaccions bioortogonals que tenen lloc dins dels organismes vius sense interrompre la química normal de la cèl·lula. Aquestes reaccions s’utilitzen ara per explorar cèl·lules, fer un seguiment dels processos biològics i millorar l’orientació dels productes farmacèutics contra el càncer.
Carolyn Bertozzi, de 55 anys, va estudiar a la Universitat de Harvard i va obtenir el Doctorat en Química a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. És investigadora de l’Institut Mèdic Howard Hughes des de l’any 2000, on els seus estudis se centren en analitzar la superfície de les cèl·lules, que es relaciona amb el reconeixement cel·lular i la comunicació intercel·lular. A partir d’aquesta recerca i conceptes, Bertozzi va crear el camp de la química bioortogonal, i ara l’aplica en investigacions de malalties com el càncer subjacent, desordres inflamatoris com l’artritis i malalties infeccioses com la tuberculosi.
En rebre el guardó a finals de 2022, Carolyn Bertozzi es va convertir en la vuitena dona en guanyar el Premi Nobel de Química en els 122 anys de trajectòria d’aquest guardó.
Per a saber-ne més:
Nobel de Química por impulsar un método que permitirá fármacos innovadores | Redacción Médica
Nobel de Química para Carolyn Bertozzi, Morten Medal y K. Barry Sharpless por el desarrolo de “la química del clic” | elDiario.es
Carolyn Bertozzi. Facts | The Nobel Prize