Elizabeth Muriel Gregory MacGill (1905, Vancouver – 1980, Cambridge), més coneguda com a Elsie MacGill, va ser la primera enginyera elèctrica i primera Doctora en Aeronàutica del Canadà i del món.
Als 18 anys va començar els estudis d’Enginyeria elèctrica a la Universitat de Colúmbia Britànica, que va acabar en quatre anys, durant els quals va patir poliomielitis, malaltia que la va deixar coixa i depenent d’un bastó de per vida.
Després graduar-se, la seva primera feina va ser a l’Austin Automobile Company, i quan la mateixa empresa va començar a fabricar avions ella va començar a sentir interès per l’aeronàutica. L’any 1929 va obtenir el títol de Màster en Enginyeria Aeronàutica al MIT, i uns anys després va acabar el seu doctorat, convertint-se en la primera dona en doctorar-se al MIT i la primera dona en tota Amèrica del Nord en obtenir aquesta titulació.
La seva carrera en el camp de l’enginyeria aeronàutica va començar al Quebec, a la Fairchild Aircraft, on es va especialitzar en càlcul d’estructures, i poc després la va contractar la Canadian Car and Foundry, on va redissenyar un avió d’entrenament que va anomenar Mapple Leaf. Posteriorment, la companyia la va nomenar enginyera en cap, i amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial va arribar a les seves mans la tasca que la faria més cèlebre: va dirigir la fabricació dels avions de combat Hawker Hurricane.
Va tenir al seu càrrec 4.500 treballadors i va ser qui va dissenyar el sistema anti-gel i la versió amb esquís de l’avió, alhora que va millorar-ne el disseny per tal que fos més modular i fàcil de reparar. Al final del període de producció, es calcula que sota les ordres de MacGill havien sortit de la fàbrica 1.400 aeronaus. Tot plegat li va fer merèixer el sobrenom de “Queen of Hurricanes”.
Més endavant, va fundar la seva consultoria i va formar part del Canadian Aeronautical and Space Insitute, del Engineering Insitute of Canada i d’un comitè de les Nacions Unides per al càlcul d’estructures. Els seus últims anys els va dedicar a la lluita pels drets de la dona i va formar part de la Royal Comission on the Status of Women el 1971.
Per a saber-ne més:
Dra. Elizabeth “Elsie” Gregory MacGill, pionera en la ingeniería aeronàutica | Sandglass Patrol
Elsie MacGill: la primera ingeniera aeronàutica | Google Arts and Culture
Elsie MacGill | The Canadian Encyclopedia
Elizabeth Muriel Gregory MacGill | Canada’s Aviation Hall of Fame