Treballadores de la fàbrica tèxtil Valmeline de Tarragona. Font: La Vanguardia

El llibre Una història de dones en lluita. La conflictivitat en empreses multinacionals (1961-1980) rememora la conflictivitat i la lluita de les dones que treballaven a la fàbrica tèxtil alemanya Valmeline, situada a Tarragona durant la dècada dels anys 60 i 70.

L’obra, és un recull d’històries d’Ángeles de la Fuente, antiga treballadora de l’empresa. Aquestes històries estan marcades per la precarietat laboral que patien les treballadores, conegudes com a “bates vermelles” per mobilitzar-se amb el seu uniforme de treball, de color vermell. Tracta la història de les mobilitzacions d’aquestes treballadores en l’època franquista, i pretén reconèixer la lluita d’aquestes dones, que van respondre a una situació injusta i van aconseguir certes millores laborals en un context social i polític molt complicat.

La majoria de les treballadores de l’empresa tèxtil Valmeline havien començat a treballar als setze anys, i havien d’arribar a uns mínims diaris de producció per poder aconseguir el salari mínim. A més, moltes estaven a prova, per tant podien ser despatxades en qualsevol moment, fet que provocava una gran inseguretat i intranquil·litat entre la plantilla. En aquesta situació de precarietat laboral, les treballadores van començar a organitzar-se per tal de reivindicar els seus drets.

El primer gran conflicte de l’empresa es va produir l’estiu de 1974. Una gran part de la plantilla de treballadores va expressar formalment a l’empresa la seva disconformitat amb el sistema de treball, així com amb la retribució, fet que va derivar en una vaga. L’empresa, com a resposta, va decidir suspendre la feina i el sou a més de la meitat de la plantilla. Les protestes de les treballadores, lluny d’acabar-se, van augmentar, i l’empresa va despatxar a una part de les obreres.

Després de molts dies de vaga, i el suport de diversos grups sindicals, van aconseguir la readmissió de les treballadores, i un conveni que els va proporcionar un any de tranquil·litat, que va desaparèixer amb un nou pla de productivitat de l’empresa. Així, les treballadores van fer noves jornades de vaga, que van tenir el seu punt culminant l’any 1976.

Des d’aquell moment, el conflicte entre les treballadores i la direcció de l’empresa va ser continu fins a l’any 1980, quan la fàbrica va tancar definitivament.

 


Per a saber-ne més:

La revolución de las “batas rojas” en Tarragona | La Vanguardia

Un llibre rememora la lluita de les treballadores de l’empresa Valmeline a Tarragona | Publicacions Universitat Rovira i Virgili