Nancy Roman (Nashville, 1925 – Montgomery, 2018) va ser la directora de l’equip que va posar en òrbita el telescopi Hubble. Graduada i doctorada en astronomia, va convertir-se en una de les primeres dones executives de la NASA en una època en què la ciència era un camp pràcticament monopolitzat per homes.
Després d’haver acabat els seus estudis a la Universitat de Chicago, Roman va començar la seva carrera com a investigadora, però aviat es va trobar que pel fet de ser dona li era més difícil rebre subvencions per als seus projectes, així que va canviar d’especialitat i va passar a treballar per al Laboratori d’Investigació Naval dels Estats Units. Allà es va guanyar una bona reputació gràcies a la seva feina, i això va propiciar que la NASA, quan just feia un any que s’havia creat, li oferís posar-se al capdavant del programa d’astronomia espacial. Roman va decidir abandonar el camp de la investigació per passar a liderar un projecte que va afectar radicalment l’estudi de l’astronomia de les dècades següents.
La seva tasca va requerir que es posés en contacte amb centres de recerca i investigadors; es tractava d’esbrinar què necessitaven per progressar en els seus estudis, i va descobrir que quasi tots volien el mateix: poder mirar a l’espai per sobre de l’atmosfera. L’única possibilitat d’aconseguir-ho era mitjançant una idea que el 1946 havia proposat Spitzer Jr i que s’havia desestimat per la seva inviabilitat: dissenyar i col·locar un gran telescopi òptic en òrbita. En aquell moment, però, ja existia la tecnologia necessària per fer-ho; només els calien els fons.
En una entrevista concedida per Roman a la mateixa NASA, considerava que el seu èxit professional s’havia degut sobretot a la seva capacitat per explicar i argumentar a favor dels seus projectes. Va defensar el projecte Hubble Space Telescope davant del Congrés i l’Agència de Pressupostos americana, i el 1990 es va convertir en una realitat.
Quan Nancy Roman es va jubilar, havia planificat i dirigit els llançaments de 20 satèl·lits, el Hubble i diversos coets amb instruments per a missions tripulades.
Per a saber-ne més:
Following my lucky star | Science
Nançy Roman, la madre del Hubble | Mujeres con ciencia