Maria Sklodowska, coneguda com a Marie Curie, va començar a estudiar a l’escola quan tenia deu anys i es va graduar com a primera de la classe. Va treballar d’institutriu fins a l’any 1890, quan va tornar a casa del seu pare i va començar la seva formació científica al laboratori del Museu de la Indústria i Agricultura de Varsòvia.
L’any 1891, Curie va marxar a França, on es va matricular a la Facultat de Ciències Matemàtiques i Naturals de la Universitat de la Sorbona. Dos anys més tard, es va llicenciar en Física com a primera de la seva promoció i va començar a treballar a un laboratori industrial de Lippman. L’any següent, es va llicenciar en Matemàtiques i va conèixer el seu futur marit, Pierre Curie, qui era el seu professor a l’Escola de Física i Química de París.
Curie va marxar a Varsòvia per treballar en el seu estudi sobre magnetisme, però la Universitat de Cracòvia li va negar l’entrada per ser una dona. Així doncs, va decidir tornar a París, on es va casar, l’any següent, amb Pierre Curie.
Marie Curie es va interessar pels descobriments en el camp de la radiació dels científics Wilhelm Roentgen, que havia descobert els raigs X, i Antoine Henri Becqueral, que havia descobert que l’urani emetia radiacions similars als raigs X. Així, Curie, va començar a estudiar les radiacions de l’urani i va arribar a la conclusió que havien d’existir elements més radioactius que el mateix urani.
Quan Pierre va acabar el seu estudi sobre magnetisme, es va unir a la investigació de Curie. L’any 1898 el matrimoni va anunciar el descobriment de dos nous elements: el poloni i el radi. L’any 1903 Pierre i Marie Curie van guanyar el Premi Nobel de Física, junt amb Becquerel, pel descobriment dels nous elements. Curie s’acabava de convertir en la primera dona en guanyar un premi Nobel.
L’any 1906, Pierre va morir a un accident i Marie Curie va ocupar el seu lloc de professor de física a la Universitat de París. L’any 1911 va guanyar el segon premi Nobel, aquest cop de Química, per la seva investigació del radi. Així, es va convertir en la primera persona en rebre dos Premis Nobel en dues categories diferents.
Finalment, Curie va morir l’any 1934 a causa d’una anèmia. Es creu que la malaltia que li va provocar la mort va ser causa de l’exposició a la radiació durant la seva investigació.
Per a saber-ne més:
Marie Curie, la madre de la física moderna | National Geographic
Marie Curie, un siglo con dos nobel | El País
Marie Curie | Busca Biografías