Organització Mujeres Libres. Font: Público

Mujeres Libres va ser una organització anarcosindicalista formada únicament per dones que va existir de 1936 a 1939 a Espanya i és considerada el primer moviment feminista radical de base popular de l’Estat.

L’organització va conviure durant la Guerra Civil espanyola amb la Confederació Nacional del Treball (CNT), la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) i les Joventuts Anarquistes en el moviment llibertari espanyol. La CNT comptava amb una presència alta de dones i reconeixia els drets laborals bàsics de les dones, així com la igualtat de salari, però no plantejava iniciatives específiques de la lluita feminista. Així doncs, l’any 1934 Lucía Sánchez Saornil, Mercè Comaposada Guillén i Amparo Poch Gascón van fundar el Grupo Cultural Femenino a Barcelona, que, amb la publicació de la revista Mujeres Libres, va servir de base per constituir l’organització de la classe treballadora femenina Mujeres Libres.

El grup estava format per aprenents, criades, costureres, operadores de fàbrica, pageses, etc., que van deixar les llars per servir a les barricades, la distribució logística i la informació. El seu objectiu principal era emancipar la dona del que anomenaven “la triple esclavitud”: l’esclavitud d’ignorància, l’esclavitud per ser dona i l’esclavitud productora.

Tal com va passar amb la resta de sindicats i organitzacions republicanes, Mujeres Libres va rebre una forta repressió amb la victòria del bàndol franquista. Algunes integrants van acabar a la presó, altres a l’exili i altres van ser silenciades. D’aquesta manera, l’any 1939, l’organització es va dissoldre.


Per a saber-ne més:

Mujeres Libres: las anarquistas que revolucionaron la clase obrera | Público