Mary Dixon Kies (Killingly, Estats Units, 1752 – Nova York, Estats Units, 1837) va esdevenir la primera dona a obtenir una patent al seu nom als Estats Units. El 1809 se li va concedir una patent per l’invent d’una tècnica de teixit de palla amb seda, que va revolucionar la indústria dels barrets. Tot i així, hi hauria dues dones amb qui podria compartir el mèrit: Hannah Slater per una tècnica d’obtenció de fil de cosir a partir de cotó el 1793, tot i que la patent fou registrada amb el nom del marit, i Hazel Irwin per una premsa de formatge el 1808.
La invenció de Kies va ser una gran contribució a la indústria i l’economia del país, ja que degut a les guerres napoleòniques, els Estats Units havien imposat un embargament comercial a França i Gran Bretanya, fet que va generar una demanda de barrets de fabricació nord-americana per substituir els barrets importats d’Europa.
Mary Dixon Kies va idear una metodologia de fabricació més rendible i que dotava el producte de major resistència. Va poder presentar la petició de protecció de la seva invenció emparant-se en la Patent Act de 1790 que reconeixia el dret de fer-ho a qualsevol persona. Malauradament, la seva patent va ser destruïda en un incendi de 1836 a l’Oficina de Patents, que en va afectar unes 10.000 més.
Amb la incorporació de la tècnica de Kies, la indústria dels barrets a Massachusetts va aportar un total de 500.000$ el 1810 i la seva aportació va ser reconeguda per la Primera Dama dels Estats Units, Dolley Madison.
Per a saber-ne més:
Caballero González, M. (2011, 15-31 d’octubre). Mujeres inventoras, a pesar de Voltaire. En: III Congreso virtual sobre Historia de las Mujeres. Archivo Histórico Diocesano de Jaén.
NIHF Inductee Mary Kies Transformed the Hat Making Industry (invent.org)
Mary Kies | Lemelson (mit.edu)
Mary Dixon Kies: pionera de la innovación en América – Principia
Meet Mary Kies, America’s First Woman to Become a Patent Holder | Smithsonian (smithsonianmag.com)